Vi hjälper företag i hela Skåne

Fråga oss om råd

Industri

Vi har många års erfarenhet inom kyl & värmelösningar inom industriapplikationer. Dessa kan tex innefatta processkyla, vätskekyla, olika sorters kyl & frysrum, kyla inom livsmedelstillverkning. Kontakta oss för att få en skräddarsydd lösning för era behov. Under projekt kan du se några av våra senaste projekt.

Företag

Vi hjälper dagligen företagskunder med olika sorters behov inom kyla & värme. Det kan vara tex fastighetsägare, butiker och kontor. Vi erbjuder värme och kyla till alla typer av lokaler från kontorsrum och lägenheter till datorhallar och kylrum. Du får professionell hjälp hela vägen från projektering till leverans och montering. Dessutom erbjuder vi självklart löpande service och periodisk läcksökning.

BRF

Vi erbjuder produkter för större fastigheter och bostadsrättsföreningar. Vi hjälper dig både med nyinstallation och utbyte. Vi levererar energilösningar som specialanpassats efter era behov.

Vi erbjuder en helhetslösning med rådgivning kring dimensionering, installation och kan sedan erbjuda service av anläggningen.

Behöver ni hjälp med en befintlig anläggning kan vi även hjälpa er med det.

Kontakta oss för ett besök

Kontakta oss idag!

Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt offert-förslag vid nästa installation!

Bifoga gärna eventuella dokument, bilder eller ritningar

Erik Palm
Projektledare

Telefon: 040-685 09 80
E-mail: cool@optiref.se

Vanliga frågor

Här besvarar vi de allra vanligaste frågorna

Att regelbundet serva din värmepump är viktigt av flera skäl:

 1. Optimal prestanda: Genom att utföra regelbunden service kan du säkerställa att din värmepump fungerar effektivt och ger dig den värme eller kyla du behöver. Om pumpen inte är ordentligt underhållen kan den förlora i prestanda över tid.

 2. Förlängd livslängd: En värmepump som servas regelbundet är mer benägen att hålla längre. Slitage och åldrande komponenter kan identifieras och åtgärdas innan de orsakar allvarligare problem.

 3. Energieffektivitet: En värmepump som inte fungerar korrekt kan kräva mer energi för att uppnå samma temperaturjusteringar. Genom att hålla pumpen i gott skick kan du minska din energiförbrukning och därmed spara pengar på din elräkning.

 4. Minskat underhåll och reparationer: Genom att förhindra mindre problem från att utvecklas till större kan du undvika kostsamma reparationer i framtiden. Regelbunden service kan vara billigare än att behöva byta ut hela värmepumpen.

 5. Bättre inomhusluftkvalitet: Om din värmepump har luftfilter, kommer dessa att kontrolleras och rengöras eller bytas ut under service. Detta bidrar till att förbättra inomhusluftkvaliteten genom att minska damm, pollen och andra föroreningar i ditt hem.

 6. Säkerhet: Fel på värmepumpen kan utgöra en säkerhetsrisk. Genom att regelbundet inspektera och underhålla den kan du minska risken för potentiella faror, särskilt om din värmepump använder gas som kylmedium.

 7. Garantikrav: Många tillverkare kräver att du genomför regelbunden service för att garantin ska vara giltig. Om du inte följer dessa krav kan du förlora din rätt till garantireparationer.

I allmänhet är det en god investering att planera och genomföra regelbunden service för din värmepump. Du kan kontakta tillverkaren eller en auktoriserad tekniker för att få rekommendationer om hur ofta service bör utföras och vilka specifika åtgärder som behövs för din specifika värmepump. Detta kommer att bidra till att förlänga värmepumpens livslängd och säkerställa att den fortsätter att fungera effektivt.

Luft/luft och luft/vatten är två olika typer av värmepumpssystem som används för att värma och kyla byggnader. De har olika funktioner och användningsområden, och här är de viktigaste skillnaderna mellan dem:

 1. Värme- och kylkapacitet:

  • Luft/luft-värmepump: Denna typ av värmepump tar värme från utomhusluften och överför den till inomhusluften för att värma byggnaden. Den kan också omvändas för att kyla inomhusluften genom att ta värmen från inomhusluften och avleda den utomhus. Luft/luft-värmepumpar är vanligtvis mest effektiva vid uppvärmning och kylning av mindre utrymmen, som enskilda rum eller mindre hus.

  • Luft/vatten-värmepump: Den här typen av värmepump tar också värme från utomhusluften, men i stället för att direkt värma eller kyla inomhusluften, överför den värmen till ett vattenbaserat system. Detta vatten kan sedan användas för golvvärme, radiatorer eller för att värma varmvatten. Luft/vatten-värmepumpar är vanligtvis mer lämpade för större byggnader eller för användning i kallare klimat där högre värmekapacitet krävs.

 2. Effektivitet:

  • Luft/luft-värmepumpar tenderar att vara effektiva när utetemperaturen inte är alltför låg. De kan ha svårigheter att producera tillräckligt med värme i mycket kalla klimat.

  • Luft/vatten-värmepumpar är vanligtvis mer effektiva vid låga utomhustemperaturer och är därför mer lämpliga för kalla klimat.

 3. Användningsområden:

  • Luft/luft-värmepumpar används ofta i mindre bostäder och lägenheter där det inte finns behov av ett komplett vattenbaserat värmesystem.

  • Luft/vatten-värmepumpar används ofta i större bostäder, kommersiella byggnader och i områden med kallt klimat där hög värmekapacitet och en vattenbaserad värmelösning är önskvärd.

 4. Installation och kostnad:

  • Installationen av en luft/luft-värmepump är vanligtvis enklare och billigare eftersom den inte kräver installation av vattenrör och värmesystem.

  • Installationen av en luft/vatten-värmepump kan vara mer komplex och dyrare på grund av behovet av ett vattenbaserat värmesystem.

Valet mellan luft/luft och luft/vatten-värmepump beror på dina specifika behov, klimatet där du bor och din budget. Det är viktigt att överväga dessa skillnader och rådgöra med en professionell firma för att välja den bästa värmepumptypen för din situation.

För att kunna använda ROT-avdraget för installation av en värmepump måste vissa villkor uppfyllas:

 1. Fastigheten: ROT-avdraget gäller för arbete som utförs på fastigheter som du äger och bor i, eller på fastigheter som du äger och hyr ut som privatbostad. Det kan inte användas för arbete på hyresfastigheter eller kommersiella fastigheter.

 2. Registrerad installatör: Arbetet måste utföras av en registrerad installatör. Installatören måste vara registrerad hos Skatteverket för att du ska kunna dra nytta av ROT-avdraget.

 3. Arbetskostnader: ROT-avdraget gäller för arbetskostnader, inklusive installation, montering och demontering, men inte för materialkostnader.

 4. Belopp och tak: ROT-avdraget täcker normalt sett 30 procent av arbetskostnaderna med ett tak på ett visst belopp. Detta belopp kan variera från år till år och beror på olika faktorer, inklusive fastighetens värde och ägarens ålder.

 5. Deklaration och ansökan: För att använda ROT-avdraget måste du deklarera det på din skattedeklaration och skicka in en ansökan till Skatteverket.

Det är viktigt att notera att ROT-avdraget inte täcker materialkostnader, så det gäller främst arbetskostnader för installationen av värmepumpen. Dessutom kan det finnas olika regler och takbelopp som ändras från år till år, så det är en bra idé att kontrollera med Skatteverket eller din skattekonsult för de senaste uppgifterna och riktlinjerna gällande ROT-avdraget innan du planerar din värmepumpinstallation och ansöker om avdraget.

Livslängden för en värmepump kan variera beroende på flera faktorer, inklusive märke, modell, kvalitet på installationen, användningsmönster och regelbunden underhåll. Generellt sett kan en värmepump förväntas hålla i ungefär 15 till 20 år. Här är några faktorer som påverkar livslängden för en värmepump:

 1. Kvalitet och märke: Högkvalitativa värmepumpar från pålitliga tillverkare har ofta en längre livslängd än billigare alternativ från mindre kända märken.

 2. Installation: En professionell och korrekt installation är avgörande för värmepumpens livslängd. Om installationen görs felaktigt kan det leda till prestandaproblem och kortare livslängd.

 3. Underhåll: Regelbunden underhåll, såsom rengöring av filter, kontroll av komponenter och service från en auktoriserad tekniker, kan förlänga livslängden för din värmepump. Försummad underhåll kan leda till snabbare slitage och fel.

 4. Användningsmönster: Hur ofta och intensivt du använder din värmepump kan påverka dess livslängd. Om den används året runt och är överbelastad kan det minska dess livslängd.

 5. Klimatförhållanden: Klimatet i ditt område kan också spela en roll. I kalla klimat kan värmepumpar vara mer utsatta för slitage och därmed ha kortare livslängd.

 6. Teknisk utveckling: Teknologin för värmepumpar fortsätter att utvecklas, och äldre modeller kan bli föråldrade och mindre effektiva över tiden. Att uppgradera till en nyare modell kan vara fördelaktigt om din gamla värmepump närmar sig slutet av sin livslängd.

Det är viktigt att notera att även om en värmepump kan ha en förväntad livslängd på 15 till 20 år, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att överväga att byta ut den tidigare om den förlorar i effektivitet eller kräver kostsamma reparationer. En nyare och mer energieffektiv värmepump kan spara dig pengar på lång sikt genom lägre energikostnader och färre reparationer.

Recensioner

Se vad våra kunder säger

Julia
Read More
Smidig installation av komplett luftkonditionering och AC från trevlig montör
George
Read More
Jag fick killarna att installera min nya AC. Snabbaste laget på planeten 🙂 bra priser och riktigt trevligt sällskap.
Ricardo
Read More
Trevliga installatörer av värmepumpar

Våra senaste Projekt

Axplock av våra senaste projekt i runtom Skåne

Laboratorium. Löddeköpinge

Vätskekylningsaggregat med tillhörande köldbärarsystem

Malmö chokladfabrik

Kort beskrivning

Grönsaksodlare i Oxie

Kort beskrivning

Kontakta oss idag!

Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt offert-förslag vid nästa installation!

Bifoga gärna eventuella dokument, bilder eller ritningar

Erik Palm
Projektledare

Telefon: 040-685 09 80
E-mail: cool@optiref.se

Behöriga

Certifierade medarbetare

Snabb service

Vi återkommer så fort som möjligt

ROT-avdrag

30% av arbetskostnaden dras av